M. Robert M Mendel l
Horan & Devlin

1300 Post (Cak Boul evard
Suite 2200

Houston, TX 77056

Dear M. Mendel |:

| amresponding to your letter of June 7, 1991, to R chard R ppert

of this agency. You asked about the applicability of the
Departnent's hazardous liquid pipeline safety regulations in 49 CFR
Part 195 to storage tanks. Your questions relate to deciding

whet her persons who work on certain storage tanks are subject to
the drug testing regulations in 49 CFR Part 199.

First, you asked what |evel of tank activity would cause a storage
tank connected to a pipeline to cone under Part 195 as a "breakout
tank." Part 195 applies to any storage tank that is used according

to the definition of "breakout tank" under ?7195.2, except tanks

used in pipeline transportation listed in ?195.1(b)-(8). The I|evel
of activity of the tank, or the amount of tine it functions as a
breakout tank, is not a factor under the breakout tank definition.
So, under Part 195, a storage tank qualifies as a breakout tank
regardl ess of the level of activity of the tank.

Your second question was whether termnal tanks are subject to Part
195. The only storage tanks subject to Part 195 are breakout
tanks. Such tanks are found al ong pipeline routes and at pipeline
termnals. Pipeline termnals nmay al so have storage tanks that are
not breakout tanks. These other types of storage tanks are not
subject to Part 195.

Finally, you asked if a breakout tank remains subject to Part 195
while it is out of service if it is "blinded" or "locked out and
tagged out” to stop the flow of liquid into or out of the tank. A
breakout tank is subject to Part 195 as long as it is used in the
transportation of hazardous liquid by pipeline that is covered by
Part 195. Such use in transportation, and consequently the
jurisdiction of Part 195, is not interrupted when a tank is
tenmporarily enptied or otherwise taken out of service for
i nspection or repair work. The performance of maintenance
activities on a breakout tank is clearly within the jurisdiction of
the DOI. Thus blinding or |ocking out and taggi ng out a breakout
tank for purposes of maintenance will not affect the applicability
of DOT pipeline regul ati ons.
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Wth respect to Part 199, these regulations require operators to
drug test enployees who perform on a pipeline that is subject to
Part 195 any operating, maintenance, or energency-response function
regul ated by Part 195. Part 195 defines "pipeline" to include
"breakout tank." So, performance of any such regul ated function on
a breakout tank that is subject to Part 195 (including tanks
tenporarily out of service for maintenance) would subject the
person who perforns the function to drug testing under Part 199.

| apologize for the delay in answering your letter. Do not
hesitate to contact us again if you have further questions about
the Departnent's pipeline safety regul ations.

Si ncerely,

/ si gned/

Cesar De Leon

Director of Pipeline Safety
Regul atory Prograns
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